MÁJUS 2024

Tanuld meg a pasziánsz szakkifejezéseket és ismerkedj meg a játéknyelvvel!

Tanulja meg a pasziánsz terminológiát és ismerkedjen meg a játéknyelvvel

Útmutató a legfontosabb szószedet függelékhez a legtöbb pasziánsz játék során

Írta: Elizabeth Miller | Utoljára frissítve: 16 November 2023 | Tényellenőrzés által: Robert Moore

MEGBÍZHATÓ SZAKÉRTŐ MEGBÍZHATÓ SZAKÉRTŐ
Erzsébet pasziánsz jártassága, amelyet három évtized játék és szigorú tanulmányozás során fejlesztett ki, egy innovatív és nagyra becsült szakértővé tette őt, akire újoncok és kedvelők egyaránt számíthatnak. Rólunk Elizabeth Miller

A pasziánsz játék generációkon átívelő, kedvelt időtöltéssé vált, és az egyik legnépszerűbb kártyajáték az egész világon. Különböző változatai, mint például a Klondike, a Spider, a Cube és még sok más, világszerte meghódították a szíveket.

Köszönet a Microsoft technológiai óriáscégnek, hogy a Solitaire rajongótáborát szélesítette azzal, hogy integrálta azt az operációs rendszerébe, és kiadta a Microsoft Solitaire-t. Kulturális háttértől, kortól vagy nemtől függetlenül a pasziánsz játékok a kártyajáték egyedi játékmenetének köszönhetően mindenkit megragadnak.

Ez a játék, amelyet eredetileg Klondike Solitaire-nek neveztek el, szintén a logikai memóriajátékok közé tartozik. Jelentősen befolyásolta a globális popkultúrát, amit az irodalomban, filmekben és zenében való megjelenése fémjelez.

Bár a pasziánsz könnyen megérthető és játszható, a játék apró részleteinek megértése kétségtelenül növeli a játékélményt.

A kártyajáték egyik egyedülálló tulajdonsága, hogy ez a türelemjátéknak is nevezett játéktípus valójában a logikus gondolkodásodat segíti elő. Látogasson el blogunkra, hogy többet megtudjon arról, hogyan és ha a pasziánsz jót tesz az agyának.

Solitaire szakzsargon és alapfogalmak

A pasziánsz szabályokon alapuló türelemjátékokban használt kifejezések és kifejezések

A pasziánsz szabályokon alapuló türelemjátékokban használt kifejezések és kifejezések

A pasziánszjátékokban következetesen jelen van a közös jellemzők egy meghatározott csoportja, ami leegyszerűsíti a tanulási folyamatot az új verziók megközelítésénél.

A pasziánsz alapos élvezéséhez elengedhetetlen a sajátos szakzsargon megértése. Ha egyszer elsajátította a pasziánsz szakzsargont, könnyebbé válik a játék több változatában való eligazodás.

Vizsgáljunk meg néhány fontos kifejezést, hogy segítsen a pasziánsz szakértőjévé válni:

Elérhető

A kifejezés a pasziánsz játék során azokat a kártyákat jelöli, amelyeket legálisan át lehet helyezni egyik pakliból a másikba. Ezeket a kitett lapokat mozgathatod, feltéve, hogy van megfelelő hely az áthelyezésükhöz. A legtöbb játékban kezdetben csak a tablóhalom legfelső lapját mozgathatod.

Elrendezés a pasziánsz kártyajátékokban

Ez a kifejezés a pasziánsz játék kezdetén kiosztott hét kártyaoszlop szinonimája, amelyet tableau-nak is neveznek. A legtöbben ezt nevezik a manőverező térnek is, amelyre a játékmenet nagy része összpontosul. Sok más játék is használja ezt az elvet, ezért a kifejezést összefoglalóan tömbnek vagy tableau-nak nevezik.

Ász halmok

Ezek négy kártyakupacok, amelyeket az ászokkal az alján kezdenek, amint azok elérhetővé válnak. Az azonos színű kártyákat egymás után játsszák ki rájuk, és a csúcson a királyokkal érik el a csúcsot. A győzelem akkor a tiéd, ha mind az 52 lapot a megfelelő halomba, más néven alaphalomba játszod.

Fonás a pasziánsz játékokban

A létrázásnak is nevezett technika lényege, hogy egy színt a lehető legnagyobb mértékben egyetlen oszlopra korlátozzuk. Például a pikkeket az egyik oszlopba, a treffeket pedig egy másikba helyezik - hasonlóan járnak el a két piros szín esetében is.

Blokkolt kifejezés kártyázáskor

Azt az állapotot, amikor a játékban nem tudunk további lépéseket tenni, blokkoltnak vagy elakadásnak nevezzük.

Alsó kártya

Az alsó lap a legalacsonyabb rangú, képpel felfelé fordított lap egy oszlopban. A "Csak a legfelső lap" terminológia megértése segít jobban megérteni az itteni használatot.

A építése

Ez a kifejezés a kártyák rendezett sorrendjét jelenti egy halomban.

Építés

Az építés az a folyamat, amikor egy kártyát hozzáadunk egy halomhoz. A felfelé építkezés azt jelenti, hogy az összes kártyát növekvő sorrendben játszod ki, a lefelé építkezés pedig azt, hogy a kártyákat csökkenő sorrendben játszod ki. Az építés követheti a színt, a színt vagy a váltakozó színeket, de néhány játékban a színtől vagy a színtől függetlenül felfelé és lefelé építkeznek.

Oszlop

Az oszlop az egymást fedő kártyák függőleges halmát jelenti.

Egyedi szabályok

A játék beállításakor a Paszianszjatek.com oldalon különböző szabályok és nehézségi beállítások közül választhat, mint például a Solitaire Turn Three, Undo Off, Limited Playthroughs, Fast, Relaxed, Easy, Expert és Training mode.

Deck (Passziánsz szószedet)

A Klondike Solitaire-ben a pakli egy 52 hagyományos francia színű játékkártyából álló teljes készletet jelent, amelyben a 13 sor mindegyike színenként egyszer fordul elő.

Dupla (Egyéni szabály)

Ez a szabály lehetővé teszi, hogy kétszer annyi kártyával játsszon - két 52 lapból álló készlettel.

Easthaven (egyéni szabály)

Ez a szabály a játékot az Easthaven változatra változtatja, amely a Klondike Solitaire rokonának tekinthető. A módosítások a játék felállítására, valamint a tabló, a készlet és az ászhalom szabályaira vonatkoznak.

Easy (Egyedi szabály)

Ennek a pasziánsz szabálynak az engedélyezése lehetővé teszi, hogy a megmaradt kártyákat üres tablóhalmokra rakja. A klasszikus Klondike Solitaire játékban csak a királyok helyezhetők oda.

Gyors (Egyéni szabály)

Ez a szabály csökkenti a játék egy fordulóban történő megoldásának standard idejét. A The App és Play Store számos játéka használja ezt a beállítást, hogy csökkentse a játékidőt, és több reklámot szolgáljon fel a fordulók között.

Alapozás (Cölöpök)

Az asztal ezen részén található a négy alapítványi cölöp. Ezek üresen indulnak, és a játék célja, hogy az egyes alapítványi halmokat ászoktól királyig szín szerint felépítsük.

FreeCell (Napóleon)

A pasziánsz egy olyan változata, amely sok pasziánsz játékkal ellentétben mindig nyerhető, ha tökéletesen játsszák. Ez a szórakoztató és pihentető játék a nevét a játékképernyő bal felső sarkában található négy szabad celláról kapta, amelyek a kártyák ideiglenes tárolására szolgálnak. Ne feledje, hogy egy szabad cellába csak egy kártyát helyezhet el.

Kéz

A leosztás a készletből a hulladékba kiosztott kártyák sorozatát foglalja magában. A kézben lévő kártyák száma lehet egy, kettő vagy három, a követett szabályoktól függően.

Rejtett kártya

A rejtett kártya (a tablóban) olyan kártya, amelynek csak a hátoldala látható, és a felette lévő lapok mozgatásával lehet felfedni.

Sorozat

A sorrend a kártyák meghatározott sorrendben történő elrendezését jelenti. A szín szerinti sorrend olyan kártyasorozatot jelent, amelyben minden játékkártya ugyanabba a színbe tartozik. Létezik egy másik típusú sorrend, ahol a színek váltakozásával kell a kártyákat sorrendbe rendezni. A sorrendek egyéb típusai, amelyeket ismerned kell, a csökkenő és a növekvő sorrend, amelyek pontosan egymás ellentétei.

Létrázás

Lásd "Létrázás".

Elrendezés

A kártyák kezdeti elrendezése a tablón.

Korlátozott végigjátszások (egyéni szabály)

Ez a szabály lehetővé teszi, hogy a paklit korlátozott számú alkalommal végigjátszd.

Muggins

Ez egy olyan helyzet, amikor a játékosnak nem szabad elfelejtenie, hogy igényt tartson a jogára, hogy egy lapot hozzáadjon egy alaphalomhoz vagy a tablóhoz.

Csomag

A kártyapakli szinonimája.

Laza (Egyéni szabály)

Ez az egyéni szabály lehetővé teszi, hogy a paklit a lehető leggyakrabban átnézd.

Reserve

Egy olyan hely a tablón, ahol bizonyos kártyák félretéve közvetlenül az alapokra játszhatók ki.

Pók pasziánsz

A pasziánsz egy olyan változata, amelyben egy helyett két pakli kártyát használunk. A játék nevét a nyolc alaphalomról kapta, amelyeket meg kell tölteni, és amelyek a pók nyolc lábát jelképezik. A pók pasziánsz nagyon népszerű.

Stock vagy Stock Pile

Ez a képpel lefelé fordított kártyák halma, amelyből új kártyákat lehet játékba húzni, és csak azokat a kártyákat tartalmazza, amelyeket nem osztanak ki a táblára. Röviden: a tableau létrehozása után megmaradt kártyákat a stockban tartják. Általában egyszerre csak egy kártyát húzhatsz a stockból. A játék kezdetén innen kerülnek kiosztásra az új lapok.

Színkombináció

A szín mind a tizenhárom olyan lapot magában foglalja, amelyeknek ugyanaz a szimbóluma, és négy szín van, nevezetesen a káró, a treff, a kőr és a pikk.

Tableau

Ez az egyik legfontosabb pasziánsz kifejezés, és a játék központi területét írja le, ahol a legtöbb akció történik. A pasziánsz számos változatában a tableau-t alkotó hét kártyakupac látható. A klasszikus pasziánszban egy kártyakupacban egy kártyakupac egy képpel felfelé, a többi kártya pedig képpel lefelé van tartva.

Gyakorló mód (egyéni szabály)

Ez a szabály lehetővé teszi, hogy jobban megértsd a játékot, mivel hasznos tippeket ad a játék során.

Visszavonás ki (Egyéni szabály)

Ez a szabály nem teszi lehetővé, hogy az egyszer már megtett lépéseket visszavegyétek.

Hulladék vagy eldobható halom

Ez egy felfordított kártyákból álló kupac, ahová csak a készletből származó kártyák kerülnek, és csak azok állnak rendelkezésre a játékhoz. Más néven hulladékkupac vagy szemétkupac. Csak a hulladékkupac tetején lévő kártyát lehet a tablóra tenni.

Nyerési arány

Ha a megnyert játékok számát elosztjuk a lejátszott játékok teljes számával, megkapjuk a nyerési arányt. Egyszerűen fogalmazva, ez azt mutatja meg, hogy a kártyajátékaid hány százalékát nyerted meg eddig.

Yukon

A Klondike-hoz hasonlóan a pasziánsz egyik népszerű változata, a Yukon kártyajátékoknál a játék elején a teljes paklit ki kell osztani, de kevésbé szigorú szabályok vonatkoznak a kártyák csoportjainak a tablóra való áthelyezésére.

A legtöbb türelemjátékban használt terminológia

A legtöbb türelemjátékban használt terminológia

8 kulcsfontosságú pont a fontos pasziánsz kifejezésekről

Íme, 8 fontos kritikus pont bontása ebből a cikkből a pasziánsz terminológiáról és annak használatáról a játékokban:

  1. Layout, Array vagy Tableau: Amikor kezdetben a kártyákkal osztasz, azok egy layout vagy tableau mintát alkotnak. Ez állhat sorokból, oszlopokból vagy kártyakupacokból. Bár egy kupacban lévő összes kártyát láthatod, általában csak a legfelső laphoz férhetsz hozzá, egy fedetlen laphoz, amelyet képpel felfelé osztanak ki. Az adott játék szabályai határozzák meg, hogy milyen körülmények között mozgathatod a tablót.

  2. Építés: Az egyik kártya egy másikra való felhelyezését egy legális lépés során építésnek nevezzük. Az, hogy mi számít legális lépésnek, az adott pasziánsz szabályaitól függ.

  3. Alapok: A játékban ezeket az alapkártya-területeket az alaplapon alapoknak nevezik, amelyekre kártyákat lehet építeni. Általában, ha egyszer már elhelyeztél kártyákat egy alapozóhalomra, nem mozgathatod őket újra. A pasziánsz célja az alapozás felépítése. A tabló az alapozáshoz elrendezett kártyák ideiglenes helyéül szolgál.

  4. Terek vagy rések: Amikor egy teljes sort vagy oszlopot mozgatsz, akkor egy teret vagy rést hozol létre. Gyakran tetszőleges lap(ok)at mozgathatsz ezekbe a helyekre.

  5. Készlet: Az eredeti elrendezésből fel nem használt kártyákat nevezzük készletnek. A pasziánszban a készleten keresztül haladsz előre.

  6. Hulladékhalom: Amikor a készleten dolgozol, azok a kártyák, amelyeket nem lehet legálisan elhelyezni az elrendezésben, a hulladékhalomba kerülnek.

  7. Újraosztás: Újraosztásra akkor kerül sor, amikor a pasziánsz játékban kifogytál a legális lépésekből. Egyes pasziánszszabályok lehetővé teszik az újraosztást, amikor a fel nem használt kártyákat újrakevered és újraosztod a játék folytatása érdekében.

  8. Merci: Sok pasziánsz játék engedélyezi a "merci"-t, és lényegében csalást jelent. Ez lehetővé teszi, hogy egy blokkoló kártyát áthelyezz a játék előrehaladásához.

Következtetés a fontos pasziánsz szókapcsolatokról

Ne feledje, hogy a pasziánsz játékok szabályai a játszott verziótól függően némileg eltérhetnek. A legtöbb játékban azonban a kártyák táblakupacok közötti mozgatásának, a kártyák hulladékba dobásának, a készletből való húzásnak és az alapkupacokon belül a kártyák színének felépítésének valamilyen variációját kell játszani.

Tehát, ha már ismered a pasziánsz terminológiáját, akkor a játék bármelyik változatával felvértezve leszel! Boldog játékot!

VISSZA A TARTALOMJEGYZÉKHEZ

Solitaire terminológia GYIK

Itt találod a szószedettel kapcsolatos leggyakrabban feltett kérdéseket, valamint a pasziánsz és a türelemjátékokban használt legfontosabb kifejezéseket.

Mi az a kezdeti minta, amelyet a kiosztott lapok alkotnak a pasziánszban?

A Solitaire-ben a kiosztott kártyák által alkotott kezdeti minta egy elrendezés, tömb vagy tabló.

Mit jelent az "épület" a pasziánsz játékokban?

Az építés a pasziánszban azt jelenti, hogy az adott pasziánsz játék szabályai szerint legálisnak tekintett lépéssel egy kártyát egy másikra helyezünk.

Mi a különbség a "táblakép" és az "alap" között a pasziánszban?

A pasziánszban a "tabló" a kártyák ideiglenes helyére utal, mielőtt a végső rendeltetési helyükre kerülnének. Az "alap" viszont a kártyák végső rendeltetési helye, ahol a játék szabályai szerint próbálod felépíteni a kártyákat.

Hogy hívják a Solitaire-ben a kezdeti elrendezésből megmaradt, fel nem használt kártyákat?

A Solitaire-ben a kezdeti elrendezésből megmaradt, fel nem használt kártyákat nevezzük "készletnek".

Hogyan használják a "re-deal" kifejezést a pasziánsz játékokkal összefüggésben?

A pasziánszban a "re-deal" azt a lépést jelenti, amelyet akkor teszel, ha már minden legális lépést kimerítettél. Ez magában foglalja a fel nem használt kártyák újrakeverését és újraelosztását a játék folytatása érdekében, ha a játékszabályok ezt lehetővé teszik.

Mi az a "merci" a pasziánszban?

A pasziánszban a "merci" a játékban megengedett "csalást" jelenti. Ez magában foglalhatja egy blokkoló kártya áthelyezését vagy más, a játék előrehaladását elősegítő cselekedetet. Ez a pasziánsz számos változatában megengedett.