MÁJUS 2024

Pasziánsz Szabályok és a Játék Változatai

Sajátítsd el a pasziánsz játékszabályait, és játssz úgy, mint egy profi!

Hogyan játsszunk pasziánszot - A szabálykönyv

Írta: Elizabeth Miller | Utoljára frissítve: 18 Június 2023 | Tényellenőrzés által: Robert Moore

MEGBÍZHATÓ SZAKÉRTŐ MEGBÍZHATÓ SZAKÉRTŐ
Erzsébet pasziánsz jártassága, amelyet három évtized játék és szigorú tanulmányozás során fejlesztett ki, egy innovatív és nagyra becsült szakértővé tette őt, akire újoncok és kedvelők egyaránt számíthatnak. Rólunk Elizabeth Miller

Üdvözlünk minden pasziánsz szerelmest a Solitariea.com-on. Most rajtad a sor, hogy többet megtudj erről a gyönyörű játékról, és szakértő játékossá válj.

Ha új játékos vagy, ez a részletes útmutató könnyen érthető módon elmagyarázza a pasziánsz egyes szabályait. Miután befejezted az olvasást, soha többé nem fogod magad zavarban érezni a pasziánsz játék közben.

Mielőtt belekezdenénk, szeretnénk tisztázni, hogy mit értünk ebben az útmutatóban a pasziánsz szó alatt. Számos pasziánsz variáció létezik, mint például a pihentető Spider Solitaire, a Canfield, a Forty Thieves és a Piramis, és mindegyiknek más-más szabályai vannak. Így lehetetlen lenne mindet elmagyarázni egy útmutatóban. Ezért a legnépszerűbb változatra, az ingyenes online klondike pasziánszra fogunk koncentrálni.

Solitaire játékszabályok - A beállítások

Kezdjük a beállítások ismertetésével, mert tudnod kell, hogyan kell beállítani a Solitaire játékot, mielőtt játszhatnál vele. Először is, addig keverj meg egy szabványos paklit, amíg elégedett nem leszel. A második lépés az, hogy hét kupac játékkártyát hozol létre. Balról kezdve gondoskodnod kell arról, hogy minden kupacban legyen egy kártyával több, mint az előtte lévő kupacban.

Azelső halomban mindig csak egy kártya lesz, így a végén minden halomban annyi kártya lesz, amennyi a száma. A harmadik lépés az, hogy megfordítjuk a kártyákat úgy, hogy a legfelső lapok mind képpel felfelé legyenek. A fennmaradó lapok képpel lefelé fordított lapok lesznek.

A tablóhalmok létrehozása után megmaradt kártyák a készlethalomban maradnak. Végül négy alapkupac marad, ahová az összes kártyát rakjátok, hogy megnyerjétek a játékot.

Ajáték célja, hogy a szabályokat betartva minden kártyát átrakjatok az alapba.

A pasziánsz játékok szabályai

Mivel fentebb már elmagyaráztuk a pasziánsz felépítését, itt az ideje, hogy megvitassuk a szabályokat. A szabályok egy egyszerű módját adják meg a kártyák kijátszásának és mozgatásának, hogy végül minden kártyát az alapkupacokba helyezhessünk.

Az alábbiakban a szabályokat kell ismerned:

 • Miközben megpróbálsz kártyákat áthelyezni a készletből az alapkupacba vagy az alapkupacok között, egy kártyát akkor lehet egy másikra helyezni, ha az a csökkenő sorrendet követi , és az ellenkező színhez tartozik. Például egy kőrdámát rátehetsz egy pikk királyra.
 • Egy képpel lefelé fordított kártya egy felfelé fordított kártya alá kerül, miután sikeresen áthelyezted a felfelé fordított kártyát.
 • Amikor kártyákat helyezel át az alapra, a kártyáknak ugyanahhoz a színhez kell tartozniuk, és növekvő sorrendben kell lenniük. Tehát az első kártya egy ász lesz, az utolsó pedig egy ugyanabból a színből származó király.
 • A húzókupac vagy a készletkupac használható kártyák húzására, ha ezek nélkül nem tudsz lépéseket tenni. A klasszikus pasziánszban egyszerre csak egy lapot húzunk.
 • A király különleges kártya , mert csak király kerülhet üres táblaoszlopba.

Stratégiák és tippek

Most már játszhatsz a pasziánsz játékkal, és megtehetsz néhány lépést. Néhány lépéssel azonban nem nyerhetsz, mert a Klondike-nak nagyon alacsony a sikerességi aránya, és a győzelemhez megfelelő stratégia szükséges. Hadd adjunk néhány tippet, amelyek közelebb visznek a győzelemhez.

 • A legjobb tanácsok gyakran nagyon egyszerűek. Ha vannak lehetőségeid, miért nem mérlegeled őket, mielőtt lépsz? Tehát az lenne a legjobb, ha gondolkodna, majd újra gondolkodna, mielőtt lépne.
 • Az állomány átgondolása természetes, de lehet, hogy hiba lenne. Először is úgy kell elrendezned a lapokat a tablóban, hogy a készletből származó lapokat is maximálisan ki tudd használni.
 • Egyetlen lépés sem lehet végleges, és a kártyák, ha már egyszer egy pozícióba kerültek, áthelyezhetők egy másik pozícióba, ha egy bizonyos laphoz szeretnél eljutni.
 • Egy üres halom létrehozása lehetővé teszi, hogy egy királyt helyezzünk el benne, és elkezdjük a sorrend kialakítását.
 • Kérjük, hogy a nagyobb tablóoszlopokra összpontosítson , mert azokban több kártya és lehetőség van a sorozatok létrehozására.

Haladó pasziánsz taktikák a szabályokon túl

Megosztunk néhány fejlett taktikát is, hogy úgy játszhass online pasziánszot, mint a játék igazi mestere. Kezdjük.

 • Minden szín számít, ezért igyekezz egyenletes sorozatokat létrehozni. Ha túlságosan egy színre koncentrálsz, lehetetlenné válhat más színek sorozatainak befejezése.
 • Ha nem látsz királyt, ne rohanj üres halmot létrehozni.
 • Egy ászt rögtön egy alaphalomra rakhatsz, mert egy ász megakadályozhatja, hogy hozzáférj az alatta lévő többi laphoz.
 • Néha az emberek azért mozgatnak kártyákat, mert azokat el lehet mozgatni. Egy lapot azonban csak akkor szabad mozgatni, ha az segíthet megnyerni a játékot.
 • Próbálj meg olyan sorozatokat létrehozni, amelyekben csak 2 szín van a tablóban, hogy később könnyen tudj koordinálni és teljes sorozatokat létrehozni mindkettővel.

A Solitaire szépsége

Alegtöbb pasziánsz játék megéri azt az erőfeszítést, amit megtanulni és játszani kell. Az ideális kiindulópont az ebben az útmutatóban leírt hagyományos pasziánsz játék. Ha játszunk néhány játékot, és nem válunk függővé az egyes játékok által nyújtott gyönyörű rejtvényektől, akkor igazán meglepődünk.

Más kártyajátékokkal ellentétben a győzelem vagy vereség teljes mértékben a stratégiánkon és a képességeinken alapul. Nem kell aggódnod a szerencse vagy a többi játékossal való versengés miatt. Viszont versenyezhetsz a korábbi játékaiddal, és megnézheted, hogy mennyire sikerült jól.

A pasziánsz játékszabályaira vonatkozó legfontosabb pontok

Amikor pasziánszot játszol, nem csak kártyajátékot játszol, hanem türelem- és tudatossági játékot is. Figyelned kell a szemétkupacban, a tablóban és az alapban lévő kártyákat. Nem könnyű megnyerni a pasziánszot, de megteheted, ha a pasziánsz céljának megfelelően mozogsz.

A kártyák elrendezése a teljes pakliból néhány egyszerű szabály szerint a legtöbb ember számára nagy kihívást jelenthet. Valójában a Klondike Solitaire-játékoknak csak kis százalékát nyerik meg a játékosok. Mégsem szabad elveszítened a reményt, mert amit itt elmagyaráztunk, annak elégnek kell lennie ahhoz, hogy a megmaradt kártyákat az alapra helyezd és nyerj.

VISSZA A TARTALOMJEGYZÉKHEZ

Solitaire szabályok - GYIK

Mielőtt online játszanál, hadd válaszoljunk néhány gyakori kérdésre a pasziánsz szabályaival kapcsolatban, amiről tudnod kell.

Mik azok az alapvető szabályok, amelyeket tudnom kell, mielőtt Klondike Solitaire-t játszom?

Ebben a játékban hét halom van a tablóban, és a kártyák száma balról jobbra haladva 1-gyel nő tovább. Az első halomban egy kártya lesz, a második halomban két kártya, a harmadik halomban három kártya, és így tovább. A készleten lesznek a maradék kártyák, és négy halom lesz az alapban. Az alapba akkor kerülnek a kártyák, ha a növekvő sorrendet követik, és ugyanahhoz a színhez tartoznak.

Mire használják a húzópaklit a pasziánszban?

A húzópakli vagy a készlethalom kártyák húzására szolgál, ha nem tudsz egyetlen lépést sem észrevenni a tablón.

Milyen kártyákat lehet üres kupacba tenni a pasziánszban?

Több kártyát nem lehet üres kupacokba tenni, mivel csak a király helyezhető üres helyre.

Hogyan javíthatom a pasziánsz stratégiámat?

Olvassa el cikkeinket, és kövesse az olyan tippeket, mint például a lapok húzása előtti lépések megtétele a tablóban, csak 2 szín kombinálása, alternatív lépések mérlegelése lépés előtt, és a játék megnyerésére való összpontosítás.

Milyen fejlett pasziánsz taktikákat alkalmazhatok a győzelemhez?

Néhány fejlett taktika: az üres halom létrehozásának késleltetése, amíg egy király nem kerül elő, a sorrend egyenletes létrehozása az összes színre összpontosítva, és a király megfelelő színének kiválasztása a rendelkezésre álló lapok alapján.

Mitől olyan egyedi és rendkívüli a Solitaire?

A pasziánszban izgalmas lehet felfedezni az összes rejtett kártyát, és végül az alapra helyezni őket. Órákig is eltarthat, amíg megnyersz egy játékot, de extázisban leszel, amikor végre nyersz. Emellett a pasziánsz játékkal fejlesztheted kognitív képességeidet és aktívan tarthatod elmédet.